23 Μαΐ 2008

Είπε όχι η Λάρυμνα
Μπαλάκι τώρα σε Νομαρχία και Υπουργείο

LamiaNews
Ισχυρό μπλοκ δημιουργούν πλέον τοπικοί και πολιτικοί παράγοντες της Λοκρίδας αλλά και της Φθιώτιδας απέναντι στις προθέσεις της ΔΕΗ να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής ρεύματος με λιθάνθρακα στην Λάρυμνα. Ηδη τη Δευτέρα το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Οπουντίων συνεδρίασε έκτακτα μετά από αίτηση των τεσσάρων συμβούλων της μειοψηφίας και ομόφωνα καταδίκασε αυτές τις κινήσεις και πλέον κινείται στην κατεύθυνση εξασφάλισης των προϋποθέσεων μη εγκατάστασης του συγκεκριμένου εργοστασίου στην περιοχή.

Βασικό στοιχείο ανησυχίας ήταν το γεγονός ότι δημιουργήθηκε κλίμα με την δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ της θετικής γνωμοδότησης για την συγκεκριμένη βιομηχανία που ηρθε σε συνέχεια των δηλώσεων υψηλόβαθμων παραγόντων της ΔΕΗ σε σχέση με τις προθέσεις τους. Η πρώην δήμαρχος κα Δήμητρα Καρβούνη που ήταν μεταξύ των στελεχών που υπέγραψαν για την σύγκληση του συμβουλίου έκανε λόγο για δικαίωση των ανησυχιών,χαρακτηρίζοντας την ΔΕΗ ακλόνητη στην απόφασή της να προχωρήσει στην εγκατάσταση του εργοστασίου έχοντας πλήρη πολιτική κάλυψη από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της μειοψηφίας κατατέθηκαν προτάσεις δέκα σημείων οι οποίες εγκρίθηκαν ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο. Μεταξύ των προτάσεων ήταν να συσταθεί επιτροπή στην οποία να μετέχουν και οι όμοροι δήμοι, να ζητηθεί από το νομαρχιακό συμβούλιο την άμεση συζήτηση του θέματος έτσι ώστε να μπει μια πολιτική ασπίδα στην ενδεχόμενη αδειοδότηση ενώ παράλληλα ζήτησε να ανατεθεί από τον δήμο έργο εποπτείας μόλυνσης αέρα υδάτων ώστε να υπάρχουν στοιχεία για κάθε χρήση ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη δημοσιοποίησης από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ των ρύπων απ' όλες τις δραστηριότητες της περιοχής.

Παράλληλα ζήτησε να κληθεί άμεσα το νέο Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ έτσι ώστε να συζητηθούν αυτά τα θέματα, όπως επίσης και άλλα θέματα που έχουν σχέση με την δράση της εταιρείας. Το δημοτικό συμβούλιο εκτός του ότι αποφάσισε ομόφωνα τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αποφάσισε συγχρόνως να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στις 5 Ιουνίου 2008 στην παραλία της Λάρυμνας. Η συγκεκριμένη ημερομηνία συμπίπτει και με την ημέρα του περιβάλλοντος, γεγονός το οποίο προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Σταθερά αντίθετος δηλώνει ο βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας στην πιθανότητα ίδρυσης εργοστασίου παραγωγής ρεύματος από λιθάνθρακα με επιστολή - κείμενο που κοινοποίησε στο δημοτικό συμβούλιο και αναγνώστηκε κατά την διάρκεια της διαδικασίας. Ο κ. Σταϊκούρας αφού αναφέρεται σε μια σειρά από θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο συγκεκριμένο θέμα καταθέτοντας συγχρόνως την αμετακίνητα αρνητική του στάση. (σέντρα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: