19 Μαΐ 2008

Η Βοιωτία εξελίσσεται σε τεράστιο ενεργειακό κέντρο. Οι πολίτες ξεσηκώνονται για να αποτρέψουν



ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Βοιωτία εξελίσσεται σε τεράστιο ενεργειακό κέντρο. Οι πολίτες ξεσηκώνονται για να αποτρέψουν

Με δυναμική παρουσία των πολιτών, ισχυρή εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, έγινε το παμβοιωτικό συλλαλητήριο στη Λιβαδειά

Πολίτες από όλη τη Βοιωτία, συναντηθήκαμε την Παρασκευή 16 Μάιου στη Λιβαδειά, για να διαδηλώσουμε την διαμαρτυρία μας για τη σημερινή ρύπανση και την αυριανή μετατροπή του νομού σε ενεργειακό κέντρο. Δώσαμε τη δική μας απάντηση στα σχέδια εισαγωγής του λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή και ειδικά, στη σχεδιαζόμενη από τον όμιλο Μυτιληναίου μονάδα στην Αντίκυρα.
Το συλλαλητήριο οργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία του δικτύου των κινήσεων των πολιτών του νομού “Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον”, από οργανωτική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η ΤΕΔΚ Ν.Βοιωτίας, το Εργ. Κέντρο Λιβαδειάς, η ΕΛΜΕ Βοιωτίας και με τη συμπαράσταση πλήθους φορέων δήμων, σωματείων, πολιτιστικών συλλόγων, επιστημονικών φορεων κλπ.
Χαιρέτησαν εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής και των κινήσεων πολιτών από περιοχές του νομού που είναι υποψήφιες για εγκατάσταση ενεργειακών μονάδων, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο βουλευτής ΝΔ Μ. Γιαννάκης, οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης, Τ. Αντωνίου, Β. Τόγιας, το μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων ο Τάσος Κρομμύδας, από τη Ν.Ε. Βοιωτίας του ΚΚΕ ο Γιώργος Γκικόπουλος και εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.
Το παρόν έδωσαν οι γειτονικές περιοχές με αντιπροσωπείες κινήσεων πολιτών από τη Φθιώτιδα και το Αλιβέρι, ενώ τη συμπαράστασή τους μετέφεραν με μηνύματα ο δήμος Κηρέως (Μαντούδι), το δίκτυο “Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού” της Κορινθίας και η ομοσπονδία οικολογικών κινήσεων του Κορινθιακού “Η ΑΛΚΥΩΝ”. Ζωηρό τόνο έδωσαν στη συγκέντρωση οι μαθητές της Λιβαδειάς και των Βαγίων.
Μέσα σε ένα κλίμα αυτενέργειας των πολιτών, οι εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων, αλλά πολύ περισσότερο οι εκπρόσωποι των κινήσεων των πολιτών του νομού:
- κατήγγειλαν τη συστηματική προσπάθεια διόγκωσης των ενεργειακών αναγκών της χώρας, με σκοπό να νομιμοποιηθεί η ασύδοτη επέλαση των ενεργειακών ομίλων, αλλά και της ΔΕΗ.
- επεσήμαναν την ουσιαστική απουσία πολιτικών για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και την αδύναμη διείσδυση του φυσικού αερίου στην τελική κατανάλωση, πολιτικές που θα περιόριζαν σημαντικά τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες της χώρας
ενώ πολλοί αναφέρθηκαν :
- στη μετατροπή της Βοιωτίας στο νέο μεγάλο ενεργειακό κέντρο της χώρας που καλείται να υποδεχτεί εκτός από τις μονάδες λιθάνθρακα στην Αντίκυρα και τη γειτονική Λάρυμνα και 10 νέες μονάδες φυσικού αερίου (το 40%, των νέων θερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της χώρας)
- την ολοκληρωτική καταστροφή του κεντρικού ορεινού όγκου του Ελικώνα, στον οποίο προβλέπεται να εγκατασταθεί το 16% της προβλεπόμενης, μέχρι το 2010, πανελλαδικής ισχύος αιολικής ενέργειας (25%, για το σύνολο του νομού)
- την ανεξέλεγκτη βιομηχανική επέκταση που συντελείται και που θα μεταφέρει την υπάρχουσα ζοφερή κατάσταση των Οινοφύτων στο μεγαλύτερο μέρος του
- την επιχειρούμενη επέκταση του παράνομου λιμανιού της Θίσβης, που προβλέπεται να εξυπηρετήσει τις εμπορικές και βιομηχανικές ανάγκες της περιοχής της ανατολικής Στερεάς
- την τρομακτική εξάπλωση του εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα μεγάλου τμήματος του νομού, από την ανεξέλεγκτη απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων
- την ολοκληρωτική καταστροφή των κλειστών θαλασσών, που περιβάλλουν το νομό (Κορινθιακός, Ευβοϊκός), από τις βιομηχανικές (Αλουμίνιο - ΛΑΡΚΟ), τις ενεργειακές δραστηριότητες και την τρομακτική αύξηση των θαλάσσιων μεταφορών που αναπτύσσονται ή θα αναπτυχθούν σε αυτές.

Το κίνημα των πολιτών της Βοιωτίας διογκώνεται. Μαζί τους πολίτες άλλων περιοχών, στέλνουμε μήνυμα αντίστασης στην Κυβέρνηση και στους ενεργειακούς ομίλους. Βοηθήστε μας να ακουστεί πιο δυνατά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: