18 Απρ 2008

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΔΕΗ
ΣΤΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΔΕΗ
ΣΤΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ


Λαμία, 18.4.2008

Σε Συνέντευξη Τύπου χθες και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι αναμένεται η θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τις άδειες των δύο λιθανθρακικών μονάδων στο Αλιβέρι και τη Λάρυμνα, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται τα σχετικά τεύχη των Διακηρύξεων.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η ΔΕΗ επιμένουν στην κατασκευή νέων λιθανθρακικών μονάδων παραγωγής ενέργειας.
Πέρα από τα γενικότερα θέματα της αλλαγής του ενεργειακού μοντέλου της χώρας μας, του τεράστιου ζητήματος των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, της συνέχισης της εξάρτησης από τις εισαγόμενες πρώτες ύλες, τονίζουμε ότι η περιοχή της Λάρυμνας έχει περιέλθει σε συνθήκες ανεπανόρθωτης οικολογικής καταστροφής. Το εργοστάσιο λιθάνθρακα θα είναι το τέλος της.

Το λιμάνι και η ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής του Ευβοϊκού ακυρώνει οποιαδήποτε τουριστική προοπτική των παράκτιων ζωνών και στις δύο πλευρές, της Φθιώτιδας και της Εύβοιας. Κανένα τέτοιο εργοστάσιο δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό, την αλιεία, την γεωργία και τις άλλες ήπιες δραστηριότητες των κατοίκων.

Οι χαλαρές, είναι γεγονός, αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής της Λάρυμνας, σε σχέση με τις δυναμικές αντιδράσεις άλλων περιοχών (Μαντούδι, Άσπρα Σπίτια, Αλμυρός, Καβάλα, Αστακός), δεν κατάφεραν να αλλάξουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΔΕΗ. Έτσι το γεγονός ήταν αναμενόμενο, μετά μάλιστα και τη στάση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας. Ο κ Χειμάρας είναι ο μόνος από τους έξι νομάρχες των νομών, στους οποίους μεθοδεύεται η κατασκευή τέτοιων εργοστασίων, που δεν έστειλε απάντηση σε πρόσφατο ερωτηματολόγιο της οργάνωσης της WWF

Οι Οικολόγοι Πράσινοι
επιμένουμε στην πολυκεντρική ισόρροπη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη, στον αποκλεισμό της κατασκευής νέων ανθρακικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, στη στήριξη και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με έμφαση στις κοινωνικές επιχειρήσεις και τον οικιακό τομέα, στον τερματισμό των άμεσων ή έμμεσων επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα, στην απαγόρευση πώλησης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, στην ενίσχυση της εγχώριας έρευνας και εφαρμογής για νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, αλλά και στα άμεσα μέτρα περιορισμού της σπατάλης και εξοικονόμησης ενέργειας σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στην κατοικία, μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μεγάλης κλίμακας, με έμφαση τα σχολεία

Η προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα είναι η μεγάλη υποχρέωση της εποχής μας

Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος 6977261256

Δεν υπάρχουν σχόλια: