16 Φεβ 2008

Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης
του Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών
Ενημερωτικό Δελτίο

Οι συζητήσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας σε φορτία αιχμής στη διάρκεια του επερχόμενου θέρους και το ενδεχόμενο εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας δείχνουν, για άλλη μία φορά, την χαμηλής ποιότητας απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το μετά βεβαιότητας προκύπτον υψηλό κόστος για, τον κατά περίπτωση, έλληνα καταναλωτή, φορολογούμενο ή εργαζόμενο στη ΔΕΗ.

Καθώς ο ΔΕΣΜΗΕ έχει την τελική ευθύνη ικανοποίησης των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, είναι υποχρεωμένος να προσφεύγει σε δαπανηρές λύσεις εξ αιτίας των κακών σχεδιασμών και παραλείψεων της ΡΑΕ, η οποία ως συμβουλευτικό όργανο του Υπ. Ανάπτυξης, υλοποιεί τις εντολές του.

Σε μία περίοδο ελλείψεων σε εγκατεστημένη ισχύ, μία μονάδα 334 MW κινδυνεύει να παραμείνει εκτός δικτύου και οι ιδιοκτήτες της, έχοντας επίγνωση της πλεονεκτικής τους θέσης διεκδικούν αύξηση του κέρδους τους, παρά τις όποιες αρχικές δεσμεύσεις. Αν κάπου υπάρχει πρόβλημα, δεν θα το λύσει ο ΔΕΣΜΗΕ που χρειάζεται επειγόντως τη λειτουργία της μονάδας. Αυτό είναι δουλειά του ΥΠ.ΑΝ. και η απόφαση επείγει να ληφθεί τώρα.

Αλλά και στο θέμα της χρήσης του λιθάνθρακα, η συζήτηση εξελίσσεται με πυροτεχνήματα». Αν η οικονομία της χώρας δεν επιθυμεί υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζεται φθηνά φορτία βάσης και αυτά δεν θα προκύψουν από τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αν η χώρα επιθυμεί να συμβάλλει στην μείωση της κλιματικής αλλαγής, δεν μπορεί να εισάγει ρυπογόνες τεχνολογίες και να μην ελέγχει τις εκπομπές άνθρακα.

Οι απαντήσεις συνδέονται με την ανάγκη διατύπωσης και εφαρμογής μιας έγκυρης μακροχρόνιας ενεργειακής πολιτικής που η χώρα εξακολουθεί να στερείται.

Π ρ ώ τ ο θ έ μ α

Την Τρίτη κλήθηκε στην Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ του Κοινοβουλίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., Π. Αθανασόπουλος προκειμένου να το ενημερώσει για τα οικονομικά της επιχείρησης και την επιλογή να συνεργαστεί η ΔΕΗ Α.Ε. με την γερμανική RWE στην κατασκευή νέων λιθανθρακικών μονάδων. (ΚΑ)

Οριστικά, στις 15/02, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα εφαρμοσθεί το μέτρο εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Από την εφαρμογή του μέτρου, το υπουργείο προσδοκά αύξηση των εσόδων του δημοσίου κατά 1,2 δις €. (ΝΑ)

Η Acciona Ενεργειακή, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των ΑΠΕ, ενεργοποίησε μνημόνιο συνεργασίας με Κυπρίους επενδυτές με σκοπό την ανάπτυξη και κατασκευή αιολικών πάρκων στην Κύπρο, συνολικής ισχύος 369 MW. Στο τέλος του 2008 - αρχές 2009 αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη φάση υλοποίησης αιολικών πάρκων ισχύος 100 MW.(AC)
Ε λ λ η ν ι κ ή ε ν έ ρ γ ε ι α

Η Ελβετική EGL Group και η Νορβηγική StatoilHydro υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού κατασκευή του αγωγού Trans-Adriatic Pipeline (TAP) που μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αδριατικής θα καταλήγει στην Ν.Α. Ιταλία. Ο αγωγός σχεδιάζεται με χωρητικότητα 10 Gm3/yr, επεκτάσιμη σε 20 Gm3/yr. Η τελική επενδυτική απόφαση για τον αγωγό, κόστους 2,2 δις $, θα ληφθεί από τις δύο εταιρίες το δεύτερο εξάμηνο του 2009 και η κατασκευή ου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011. Η EGL έχει υπογράψει συμφωνία με την Ιρανική κρατική εταιρία εξαγωγής αερίου NIGEC για την προμήθεια 5,5 Gm3/yr αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού. (WN)

Η Gazprom διπλασίασε το μερίδιό της στον διαχειριστή συστήματος αερίου της Λευκορωσίας, Beltransgaz από 12,5% σε 25%. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2007 η Ρωσική εταιρία υπέγραψε συμφωνία με την Λευκορωσία για αγορά του 50% της Beltransgaz, ου θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις την περίοδο 2007 – 2010, (12,5% σε κάθε φάση). (GA)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα της κοινοπραξίας του αγωγού Nabucco, για εξαίρεση από την πρόσβαση τρίτων στον αγωγό, θέτοντας όμως ως όρο την μεταφορά αερίου από περισσότερους του ενός προμηθευτές. (DT)

Ο Πρωθυπουργός του Κιργιστάν, I. Chudinov, ανακοίνωσε ότι η Gazprom σχεδιάζει την επένδυση 300 εκ. $ για την ανάπτυξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο νότιο μέρος της χώρας. Η παραγωγή αερίου αναμένεται να αυξηθεί από 30 Mm3/yr σε 300 Mm3/yr, έως το 2012. (RI)

Η παραγωγή πετρελαίου στις χώρες του OPEC έφτασε τα 32,25 Mb/d τον Ιανουάριο, αυξημένη κατά 220.000 b/d σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2007. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην Σαουδική Αραβία που παρήγαγε 9,2 Mb/d, από 9,02 Mb/d τον προηγούμενο μήνα. (RI)

Οι διαχειριστές συστήματος της Λιθουανίας και της Πολωνίας υπέγραψαν συμφωνία για την διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων των δύο χωρών μέσω γραμμής μεταφοράς 400 kV. Η διασύνδεση θα επιτρέψει τη σύνδεση του συστήματος των Βαλτικών χωρών με το κεντρικό Ευρωπαϊκό σύστημα. (DT)

Ο πρόεδρος του Ιράκ, J. Talabani, επιδοκίμασε την απόφαση της Ρωσικής Κυβέρνησης να διαγράψει το 91% του χρέους του Ιράκ, που φτάνει τα 13 δις $, δηλώνοντας ότι αυτό είναι ένα ιστορικό σημείο καμπής για τις σχέσεις των δύο χωρών. (RI)

Η εταιρία πετρελαίου του Ιράν, NIOC ανακοίνωσε ότι τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου της χώρας στον Περσικό Κόλπο έχουν φτάσει τα 90 Gb. (RI)

Η ετήσια παραγωγή φυσικού αερίου στην Κίνα αυξήθηκε κατά 23,1% το 2007, φτάνοντας τα 69,3 Gm3 από 58,55 Gm3 το 2006. (RI)

Δ ι ε θ ν ή ς ε ν έ ρ γ ε ι α
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών, μέχρι το επόμενο έτος, μέσω του χρηματιστηρίων ενέργειας της χώρας.(PC)

Ολοκληρώθηκε στις 14/02 η πρώτη εμπορική συναλλαγή δικαιωμάτων εκπομπών υπό το σχήμα RGGI (Β.Α.πολιτείες Η.Π.Α.). (PC)

Η Ουγγαρία ενέκρινε εθνική στρατηγική κλιματικής αλλαγής η οποία προβλέπει τη μείωση, κατά 18%, των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, έως το 2020 με επίπεδο αναφοράς το 1990. (PC)

Οι αρχές της Σουηδίας ενέκριναν επενδύσεις σε 15 έργα CDM στην Κίνα.
(PC) Κ λ ι μ α τ ι κ ή

Δεν υπάρχουν σχόλια: