14 Ιαν 2008

MANTOΥΔΙ
Τί πρέπει να γνωρίζω μετά
τις νέες εξελίξεις για τη μονάδα λιθάνθρακα

Μαντούδι 18 Νοεμβρίου 2007

Αγαπητοί Συνδημότες,

Μέ την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση σας, είχαμε μια πρώτη σημαντική επιτυχία. Θα πρέπει όλοι μας να συγχαρούμε όλα τα μελη τού Δημοτικού Συμβουλίου (ανεξαρτήτως συνδυασμού και αποχρώσεως)για την υπεύθυνη και δυναμική στάση που κράτησαν. Κυρίως θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο, που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν δίστασε να κάνει στροφή 180 μοιρών μεσα σε 4 μήνες. Οι ενέργειες τηs ομάδας μας βρήκαν προσοδοφόρο έδαφος και έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα. Παίρνοντας θάρρος απο αυτο, θα συνεχiσουμε να παρέχουμε τεκμηριωμένες πληροφορίες, που ελπίζουμε να βοηθήσουν στήν ορθότερη αντιμετώπιση του παρόντος προβλήματος. Τώρα πια όλος ο Δήμος μπορεί να συμπορευθεί σε μία κοινή δράση κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος, που επιχειρείται.

Δυστυχώς η υπόθεση δεν έχει λήξει εδώ. Η ΗΡΩΝ εκτος απο τα 2.0 εκ. Ευρω που πλήρωσε απο τα χρέη της ΒΙΟΜΑΓΝ στους εργαζόμενους, εχει κάνει και άλλα έξοδα που δύσκολα θά διαγράψει απο τα βιβλία της. Παράλληλα εχει αγοράσει όλες τις μετοχές της ΒΙΟΜΑΓΝ και είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης αυτης της περιουσίας. Ακόμη και αν αποτύχει να πάρει αδειοδότηση για αυτή την μονάδα, πολύ σύντομα θα έρθει με άλλα σχέδια για άλλη θερμοηλεκτρική μονάδα. Ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με τίς καταγγελίες του κ. Βότση στην Ελευθεροτυπία(13/8/07) , πίσω απο την ΗΡΩΝ καί ΤΕΡΝΑ κρύβονται ισχυροί παράγοντες με δυνατές προσβάσεις στα ΜΜΕ και την κεντρική εξουσία. Ο αγωνας μας θα είναι μακρύς και άνισος. Θα πρέπει να είμαστε σέ συνεχή επαγρύπνηση καί ετοιμότητα. Αυτό μπορεί να γίνει με γρήγορη και έγκυρη πληροφόρηση.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΜΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.
Με τα νέα στοιχεία πού πήραμε πρόσφατα, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ακριβέστερη αξιολόγηση των επιπτώσεων. Δυστυχώς τα μεγέθη ρύπανσης καθως καί η σοβαρότητα της ρύπανσης δέν αλλάζουν πολύ απο τίς αρχικές μας εκτιμήσεις.

Η ρύπανση που προκαλεί η τεχνολογία της ΗΡΩΝ εξαρτάται απο 3 παράγοντες .
(1) ποιοτητα του καυσίμου (θερμαντικη ικανότητα και περιεκτικότητα σε υγρασία, τέφρα καί θείο)
(2) προδιαγραφες κατασκευής και συγκεκριμένα το καύσιμο (fuel design) για το οποίο σχεδιάζεται η μονάδα καί
(3) τα συμπληρωματικά μέτρα και διαδικασίες που χρησιμοποίουνται για τον περιορισμό της ρύπανσης. Ας δούμε το καθένα αναλυτικά.

(1) Η ΗΡΩΝ θα χρησιμοποιει «λιθάνθρακα ατμοπαραγωγής υψηλό σε πτητικά» και ισως σε ποσοστό 10% βιομάζα. Οι λιθάνθρακες ατμοπαραγωγής είναι ασφαλτούχοι ή υπο-ασφαλτούχοι άνθρακες (bituminous, sub-bituminous coal) που παράγονται σε Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Αμερική. Το κυρίο πλεονεκτημά τους είναι η μεγαλη αφθονία τους (τα καταγραμμένα αποθέματα υπολογίζεται να διαρκέσουν 300 χρόνια) και φυσικά μεχρί πρότινος η σχετικά χαμηλή τιμή. Αυτος ειναι ο λογος που προτιμούνται παρολο πού είναι η πιο ρυπογόνα μορφή παραγωγής ενέργειας. Υπάρχουν μεγαλες διακυμάνσης στην ποιότητα των διαθέσιμων λινθανθράκων που επιρεάζουν τη ρυμπαντικότητα τους. Γενικά οσο χαμηλοτέρη η θερμαντική τους ικανοτητα, οσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα τους σε υγρασία, θείο και τέφρα τοσο περισσότεροι οι ρυποι που παράγουν.

Η ΗΡΩΝ δεν εχει δεσμευθει στή χρήση μίας συγκεριμένης ποιότητας λιθανθρακα και δεν μπορεί με ακρίβεια να εκτιμηθει η ρύπανση που θα προκαλέσει. Από ότι φαίνεται προτείθεται θα προμηθευτεί λιθανθρακα στίς διεθνείς αγορές απο το φθηνότερο διαθέσιμο προμηθευτή καθε φορά. Η τεχνολογία2 της ΗΡΩΝ (καυστηρας ρευστοποιημένης κλίνης CFB) της δινει την δυνατότητα να χρησιμοποιεί μια ευρεία γκάμα λιθανθράκων ακομη και λιγνίτη. Δέν θα μας παραξενεύσει καθόλου στο μέλλον, με την σημερινή οικονομίκη συγκυρία να γυρισει στον λιγνιτη, που εχει χειρότερες περιβαντολλογικεs συνέπειες.

(2) H συγκεκριμενη μοναδα πετυχαίνει βέλτιστη αποδόση και βελτιστες εκπομπές ρύπων, μονο οταν χρησιμοποίει την ποιοτητα λιθανθρακα για την οποια έχει εξ’αρχής σχεδιαθεί. Καθε αποκλίση απο αυτη θα αυξανει τις εκπομπές. Δηλαδή καθέ φορά που η ΗΡΩΝ θα αλλάζει προμηθευτή και οσο θα απομακρινεται απο την προδιαγραφομενη ποιότητα λιθανθρακα, τοσο θα αυξανεται η ρύπανση.

(3) Η μειωση των ρύπων επιτυγχάνεται στα όρια που έχει δηλώσει η ΗΡΩΝ μόνο με τις παρακάτω συμπληρωματικές διαδίκασιες και μέτρα. (α) Εγχυση ασβεστολίθουστην καυστικη διαδικασία σαν αποροφητική ουσία γιά συγκράτηση του διοξειδίου του θείου (SO2) (β) εκχυση αμμωνίας για μείωση των οξειδίων του αζώτου (NOx) και (γ) ηλεκτροστατικοί κατακριτές (electrostatic precipitators) για κατακράτηση τω αιωρούμενων σωματιδίων.

Η ΗΡΩΝ αναφερει τις παραπανω διαδικασίες και μέτρα σαν «δυνατότητες» αλλά δεν έχει δεσμευθεί να τις εφαρμόσει.

Γενικα η μονάδα θα παράγει σχεδόν τα ίδια (σε ποσότητα και σύσταση) υγρά απόβλητα οπως ειχαμε αναφέρει στο προηγούμενο φυλλάδιο μας
Ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η ατμοσφαιρικη ρύπανση θα διακυμανθει ανάλογα με την ποιότητα τού καυσίμου που η ΗΡΩΝ θα προμηθευεται καθε φόρα και απο το ποσο επιμελώς θα εφαρμόσει (αν ποτέ τα εφαρμόσει) τα παραπανω μέτρα.

Στό πιό αισιόδοξο σενάριο, που ειναι οι εκτιμήσεις τις ΗΡΩΝ θα εχουμε επιβαρυνση του περιβαλοντος με 2.4 εκατομυρια τοννους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) καθε χρονο (0.8tCO2/MWh x 2.967.363 MWh),

Οι εκπομπες διοξειδιου του θείου (SO2) και οξειδίων του αζωτου (NOx) θα είναι χαμηλότερες απο αλλες ανθρακικεs μοναδες.

Η συγκεκριμενη τεχνολογια θα αυξησει σημαντικα τις εκπομπες υποξείδιου του αζώτου (N2O) πανω απο τα επιπεδα μοναδων που λειτουργουν με αλλες τεχνολογίες. Το αεριο αυτο δεν διασπαται ευκολα και εχει διαρκεια ζωης πανω απο 100 χρονια. Συγκεκριμενα εχει υπολογισθει οτι σε περιοδο100 χρονων το υποξείδιο του αζώτου (N2O) εχει 296 φορες σοβαροτερες συνεπειες στην υπερθερμανση του πλανητη απο οτι εχει ιδια ποσοτητα διοξειδιου το ανθρακα .

Οι επιβλαβείς ραδίενεργες εκπομπές ουρανιου και θορειου (Thorium) καθως και ατμών υδραργύρου (φυσικα ραδιοενεργα ισοτοπα) θα ειναι το ιδιο σημαντικές. Οι ραδιοενεργες εκπομπες ειναι 100 φορες μεγαλυτερες απο οτι σε ενα εργοστασιο πυρηνικής ενέργειας της ιδιας ισχυος8 . ). Υπολογιζεται οτι τα εργοστασια ενεργειας που λειτουργουν με λιθανθρακα στη Αμερικη παραγουν 5,500 τοννους υδραργυρου καθε χρονο9

Τα αιωρουμενα σωματιδια που θα παραγει αυτη η μοναδα θα ειναι περισσοτερα και μικροτερα σε μεγεθος. Αν η ΗΡΩΝ χρησιμοποιησει ηλεκτροστατικους κατακριτές θα επιτευχθει σημαντική μειωση των εκπομπών τους .

Στερεα απόβλητα

Θα παραγοναι περισσότερα στερεα αποβλητα και τέφρα απο οτι με άλλες τεχνολογιων. Κυριως γαιτι η τεχνολογια αυτη απαιτει χαμηλοτερες θερμοκρασίες και μια μεγαλη ποσοτητα λιθανθρακα δεν λιώνει . Η παραγομενη τέφρα θα εχει υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα (carbon). Επισης τα αποβλητα θα περιέχουν οξειδιο του ασβεστίου ( ασβεστη) και μαγνησία (CaO/MgO) γύψο (CaSO4) και ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3). Τα αποπλύματα με την βροχή (leachates) απο αυτά τα στερεά κατάλειπα ειναι ισχυρα αλκαλικά. Η προθεση της ΗΡΩΝ να εναποθετει αυτα τα υπολειματα στα παλαία ορύγματα λευκολιθου, λογω της υψηλης αλκαλικοτητας θα εχει βλαβεροτατες συνεπειες στα υπόγεια ύδατα καί παρακείμενους ποταμούς.

Τεχνικά προβληματα
Η διαδικασια ρευστοποιημενης κλινης αυξανει την εμφανιση τεχνικων προβληματων7 συσσωμάτωσης (agglomeration), έμφραξης αγωγων (fouling) με την αυξηση της τεφρας στο καυσιμο. Επισης υπαρχει συχνοτερη διαβρωση (φθορά απο τριβή) της εγκαταστασης λογω της μεγαλυτερης ανακυκλωσης σωματιδιων στην καυστικη διαδικασία. Αυτο εχει αρνητικες συνεπειες οχι μονο στην αποδοση αλλα και στις εκπομπες ρυπων και διαρροων ρυπογονων ουσιων στο περιβαλλον.

ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΥΘΟΥΜΕ;
Πέρα απο το καθήκον μας εναντία στήν υπερθέρμανση του πλανήτη καί τις τόσο ζημιογόνες κλίματικές αλλαγές πού παρατηρούμε τα τελεύταια χρόνια οι επιπτωσεις ειναι γνωστές και σοβαρες για τη υγεια μας, το μικροκλίμα της περιοχής, αισθητικη της περιοχης και οικονομικες δραστηρίοτητες οπως ο τουρισμός και η γεωργία. Αλλες συνεπειες ειναι η σημαντικη μειωση της αξίας της ακινητης περίουσιας και η αυξηση στο κοστο συντηρησης των κτιρίων (απο το καθημερινο μαυρισμα των προσοψεων των σπιτιων, κλπ). Μια τετοια μοναδα θα στερήσει οποιαδήποτε εναλλακτική απασχόληση στους ανεργους. Σας παραθέτουμε ένα κείμενο απο την τοπικη εφημεριδα Τα Νεα της Πτολεμαιδας (7-7-2007) χρησιμοποιωντας τα λογια των ανεργων για να παρετε μιά γεύση των πιθάνων συνεπειών... «Τα περισσότερα παιδιά έχουμε τις ειδικότητες που χρειάζονται στη ΔΕΗ. Η επιχείρηση μια χαρά βολεύεται με εμάς και ξέρει να μας εκμεταλλεύεται με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και δεν μας προτιμά όταν πρόκειται για μόνιμες θέσεις εργασίας». “ η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται τόσα χρόνια την περιοχή μας και αυτό που μας επιστρέφει πίσω είναι η ανεργία, η υποβάθμιση, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η μηδενική αγοραστική αξία των ακινήτων μας και η μηδενική προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας”. «Ο κάμπος τελείωσε. Οι συνεχείς απαλλοτριώσεις, ο υδροφόρος ορίζοντας που στέρεψε, τα αγροτικά μας προϊόντα που απαξιώθηκαν, έθεσαν τέρμα στην γεωργική απασχόληση στην περιοχή. .... Λεφτά να φύγουμε δεν έχουμε και βρισκόμαστε σε πλήρη αδιέξοδο να βλέπουμε χωρίς δουλειά την ΔΕΗ πάνω από τα κεφάλια μας».

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ; ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΔΕΙΑ Η ΗΡΩΝ; ΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ;


Η διαδικασία αδειοδοτησης ειναι πολύ πολύπλοκη και η ΗΡΩΝ βρίσκεται ακόμη σε πρωτο στάδιο (άδεια παραγωγής Η.Ε.). Παρόλα αυτά κινεί όλες τίς διαδίκασίες παράληλα και προβλέπει να εχι τη άδεια λειτουργίας σε 6 μήνες (το Μαϊο 2008).

Η διαδικασία Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (Π.Π.Ε.Α.) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) περιλαμβανει εξεταση απο του παρακατω φορεις
(1) Την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ,
(2) Τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ) της οικείας Περιφέρειας,
(3) Την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης,
Για την Π.Π.Ε.Α.:
• Το αρμόδιο Δασαρχείο ή η Διεύθυνση Δασών του οικείου Νομού, εάν δεν υφίσταται αρμόδιο Δασαρχείο
• Η Διεύθυνση Δασών μόνο για τις εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Όρων που εκδίδονται από την ΕΥΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ
• Η αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία / • Οι αρμόδιες Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, οι Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και οι Εφορείες Νεότερων Μνημείων / • Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος / • Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας/ • Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας/ • Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού

ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΣΑΣ, ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΕΓΩ ;

Ειναι σημαντικο που ολος ο δήμος καί η Δημοτική Αρχή εχει συνταχθεί σε μία κοινή δράση σ’ αυτή την δίκαια υπόθεση. Πιστευουμε στη δυναμη των αριθμών και γι αυτο η ενεργη συνεισφορα σου ειναι σημαντική. Τώρα που γνωρίζετε την διαδικασία και τις συνεπειες, ο καθενας απο εσάς, ανεξαρτητου ηλίκιας, φύλλου, ή επαγγελματος επιβαλεται να απευθυνθει (τηλεφωνικα, γραπτα, η προσωπικα) στους εκπροσωπους μας στη βουλη και νομαρχία και να τους εκφρασει τις ανησυχίες του για τη προτεινομενη μοναδα καθως και να τους υπενθυμήσει το λογο εκλογής τους. Ενας καταιγισμός γραμμάτων καί τηλεφωνημάτων δύσκολα θα περάσει απαρατηρητος και θά φέρει αποτελέσματα. Σας παραθέτουμε τις διευθυνσιες των εκπροσωπων του νομού μας για την διευκολυνση σας. Αν χρειάζεσθε βοηθεια με τη συνταξη ενος γραμματος θα ειμαστε στη διαθεση σας.Πιστευουμε ότι οι ανθρωποι φτιαχνουν την ζωη τουs εφοσον οι ιδιοι την παρουν στα χερια τουs και δεν την ξοδευουν ρωτονταs τι κανουν οι αλλοι για αυτουs.Η ομαδα μαs σε λιγεs ημερεs θα παρουσιαση ένα οργανωτικο πλανο δημιουργιαs νεων μελων στον υπ ιδρυση συλλογο με συγκεκριμμενεs κατευθυνσειs τροπου εγγραγηs μετα την αιτηση αναγνωρισηs(13/11/2007) του συλλογου.


Σίμος Κεδίκογλου, (ΝΔ) Διεύθυνση: Γραφεία: Ζωοδ. Πηγής 6, 10678 Αθήνα, τηλ.: 210-3833800, φαξ: 210-3847625. Αγγ. Γοβιού 20Α Χαλκίδα, τηλ.:2221/061318-19, φαξ: 2221/077366. EMAIL: simked@parliament.gr

Κώστας Μαρκόπουλος (ΝΔ) Διεύθυνση: Γραφεία: Βουλής 4, 10562, Αθήνα, Τηλ.: 210-3706325, Φαξ: 210-3706525, Γαζέπη 63, 34100, Χαλκίδα, τηλ.: 22210-79850, Φαξ: 22210-76941 EMAIL k.markopoulos@parliament.gr

Αναστάσιος Λιάσκος (ΝΔ) Διεύθυνση: Γραφεία: Φαρμακίδου 14, 34100 Χαλκίδα, Τηλ.: 22210-87401, 22210- 78877, Φαξ :2221078183 & Ιπποκράτους 9, 10679 Αθήνα, Τηλ: 210-3646244, 210-3646288, Φαξ :210-3646588. EMAIL: aliaskos@parliament.gr; liask@otenet.gr

Περλεπε-Σηφουνακη Αικατερινη (ΠΑΣΟΚ) Διεύθυνση: Γραφείο: Βουλής 4 Αθήνα, Τηλ.: 210-3250585, 210-3254212, Φαξ: 210-3706583. Μπαλαλαίων 8, Χαλκίδα, Τηλ: 22210-60520. Οικία: Δημόκριτου 1, Χαλκίδα, Τηλ: 22210-24526 http:\\www.perlepe.gr EMAIL: perlepek@otenet.gr

Γιώργος Παπαγεωργίου (ΠΑΣΟΚ) Διεύθυνση: Γραφείο: Αθηνάς 2, 34100, Χαλκίδα, τηλ.: 2221/060011-2, Φαξ 2221/060574. Οικία: Μητροπολίτου Βασιλείου 14, 34100, Χαλκίδα, τηλ.: 2221/078110. gapgeor@otenet.gr

Γιώργος Μαρίνος (ΚΚΕ) Κοινοβουλευτική Ομάδα Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592193, 2102592111, fax: 2102592155 e-mail: ko@vouli.κke.gr, http://www.kke.gr Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410, 2103707420 Οικία: Γιαννίτση 15, ΧΑΛΚΙΔΑ 34100, τηλ.: 2221081535

Νομάρχης: Μπουραντας Αθανασιος Διεύθυνση : ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 6 Ταχ. Κώδικας : 34100 ΧΑΛΚΙΔΑ τηλ.: 22210 22998, 81411 fax: 22210 81237 e-mail: ampoun@otenet.gr www.naevias.gr

Επισης μπορείται να επικαλεισθε το αρθρο 15 της οδηγίας 96/61/ΕΚ για πρόσβαση στις πληροφορίες και συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία χορήγησης της άδειας. Με αυτο μπορειται να πάρετε περισοτερες πληροφορίες απο τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την προοδο της αδείοδοτησης και να ενημερώσετε τους οικείου σας. Το αρθρο 15 προβλεπει οτι οι υπηρεσίες θα πρεπει να λάβουν ολα τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι οι αιτήσεις αδείας τίθενται στη διάθεση του κοινού επί κατάλληλο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορεί να εκφέρει γνώμη επ' αυτών, πριν η αρμόδια αρχή λάβει σχετική απόφαση.

Προσβλέπουμε στην ενεργή συμπαράσταση σας και ελπιζουμε οτι οι προσπάθειεs μας να ευωδώσουν συντομα

Με εκτίμηση


ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: