19 Ιαν 2008

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
μέτωπο εναντίον της παραγωγής βρώμικης ενέργειας από λιθάνθρακα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ξυλόκαστρο στις 12/1/2008, στην κατάμεστη αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός», λαϊκή συνέλευση που οργάνωσε η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ». Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν όλοι οι συνδυασμοί των δημοτικών συμβουλίων του Ξυλοκάστρου, της Ευρωστίνης και της Σικυώνας, οι Εμπορικοί Σύλλογοι των τριών δήμων, ο Σύλλογος Ξενοδόχων περιοχής δήμου Ξυλοκάστρου και τα ραδιόφωνα Ράδιο Ξυλόκαστρο, Ράδιο Δερβένι και Prismavirus.

Πριν από τη λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων συλλογικοτήτων από πολλούς νομούς που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Παρόντες ήσαν εκπρόσωποι από τη «Συμπαράταξη Βοιωτών» (Θίσβη, Αντίκυρα κ.α.), το «Παναιτωλοακαρνανικό Μέτωπο για το Περιβάλλον», την «Επιτροπή Αγώνα Νεάπολης Λακωνίας», την Οικολογική Κίνηση Πάτρας και την Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων του Κορινθιακού Κόλπου «Η Αλκυών».

Κεντρικός ομιλητής της συνέλευσης ήταν ο κ. Τάσος Κεφαλάς της «Συμπαράταξης Βοιωτών» που ανέλυσε τη στρεβλή, χωρίς όρους, κανόνες και περιβαλλοντικές μελέτες, ανάπτυξη που χρόνια τώρα συμβαίνει στη βόρεια ακτή της κλειστής μας θάλασσας. Τόνισε ότι η ήδη βεβαρημένη, από τη λειτουργία του εργοστασίου του Αλουμινίου, κατάσταση στον Κορινθιακό, θα επιδεινωθεί με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση των εργοστασίων λιθάνθρακα και φυσικού αερίου στον κόλπο της Αντίκυρας, καθώς και με ότι πρόκειται να συμβεί στην περιοχή της Θίσβης.

Αναφέρθηκε στο παράδοξο, οι μεν χώρες της Ευρώπης να θέτουν στόχους και χρονοδιαγράμματα για να απαλλαγούν από τα ορυκτά καύσιμα και εμείς στην Ελλάδα να προγραμματίζουμε εργοστάσια που θα εκτινάξουν τους ρύπους πολύ περισσότερο από το 25% που είναι η δέσμευση της χώρας μας, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Κιότο.

Υπογράμμισε τελικά, ότι η συνεχής ανάγκη για περισσότερη ενέργεια δεν μπορεί να συνεχισθεί και πρότεινε την αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει οι πολίτες να πάρουμε την υπόθεση του Κορινθιακού και του περιβάλλοντος γενικότερα, στα χέρια μας. Να ξοδεύουμε λιγότερη ενέργεια, να απαιτούμε από τις βιομηχανίες και επιχειρήσεις να λειτουργούν με περιβαλλοντικούς όρους, να ζητήσουμε να αξιοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.

Στη συνέχεια η κ. Μαυρίκη, διαχειρίστρια της Οικολογικής Κίνησης Αντίκυρας «Η Άρτεμις» αναφέρθηκε στη απόπειρα να προστεθεί και η παραγωγή ενέργειας στη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση τροποποίηση του χωροταξικού της Αντίκυρας που οδεύει προς έγκριση στη βουλή. Αν περάσει αυτή η τροποποίηση, ο Κορινθιακός θα μετατραπεί σε χώρο παραγωγής της βρώμικης ενέργειας από την οποία θα απαλλαγούν τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. Συνέπειες θα είναι, η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με ρύπους σε μεγάλη έκταση και η υποβάθμιση και ρύπανση των νερών του κόλπου. Στη συνέχεια πήραν το λόγο όσοι εκπρόσωποι φορέων και πολίτες ήθελαν και εξέφρασαν τις αγωνίες τους και τις απόψεις τους.

Στο τέλος, η λαϊκή συνέλευση ψήφισε ομόφωνα τις προτάσεις που είχε ετοιμάσει η Πρωτοβουλία μαζί με όλες τις φιλοξενούμενες ομάδες στη σύσκεψη που προηγήθηκε. Οι προτάσεις είναι οι εξής:

• Άμεσος συντονισμός της δράσης όλων των συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται γύρω από τον Κορινθιακό κόλπο.

• Οργάνωση της προσπάθειας να συσταθεί ένα Πανελλαδικό μέτωπο εναντίον της παραγωγής βρώμικης ενέργειας από λιθάνθρακα, που ετοιμάζεται στη χώρα μας.
Πολύ σύντομα προγραμματίζεται μια κοινή δράση στον Κορινθιακό, ενώ οι ενημερωτικές συνελεύσεις θα συνεχιστούν και σε άλλες πόλεις. Αυτό που γίνεται ορατό πια, είναι ότι η οργάνωση από τα κάτω και η δυναμική που δημιουργείται είναι ικανή να φέρει ανατροπές και νίκες στον αγώνα που δίνουμε για τα «αυτονόητα», στον αγώνα που δίνουμε για να επαναφέρουμε στο προσκήνιο αξίες και ιδανικά που έχουν τεθεί στο περιθώριο.

Την «Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού» αποτελούν οι: Α’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, Αδέσμευτοι & Ενεργοί Πολίτες ν. Κορινθίας, Αρμονική Ανάπτυξη Ξυλοκάστρου, Ελευθεριακή Κίνηση Κορινθίας, Κίνηση Πολιτών δήμου Κορινθίων, ΚΟΕ Κορινθίας, Οικολόγοι Πράσινοι Κορινθίας, ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ, ΟΙΚΟΖΩΗ, Περιβαλλοντική Κίνηση Κορινθίας, Σύλλογος Σικυώνιων Πολιτών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ν. Κορινθίας και πριν από λίγες μέρες προστέθηκε η Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ και η Ένωση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: